Gastouderbureau Mathil bestaat 12,5 jaar!

door | 1 oktober 2020

Vandaag (donderdag 1 oktober 2020) is het precies 12,5 jaar geleden dat Janita begon met Gastouderbureau Mathil.

‘’Het is echt ongelofelijk hoe veel er in die 12,5 jaar is veranderd,’’ vertelt Janita. ‘’Maar wat gebleven is, is ons persoonlijke contact met de gast- en vraagouders en de kleinschalige opvang van kinderen in huiselijke sfeer.’’

Ondertussen zijn er bij het gastouderbureau van Kinderopvang Mathil ruim 150 gastouders aangesloten. ‘’Alle gastouders bezoeken Hanneke Knoll of ik minimaal 2 keer per jaar. Maar we gaan bij een aanmelding ook altijd in gesprek met de vraagouders. Dat om te horen wat de wensen qua opvang zijn. Dan hebben we vaak al een idee bij welke gastouder dit zou passen.’’ Janita vertelt dat de ouders daarna zelf met de beoogde gastouder contact hebben om kennis te maken. ‘’Er moet wel een persoonlijke klik zijn en een goed gevoel, want het gaat om de opvang van je kind.’’

Inmiddels is het gastouderbureau één van de onderdelen van Kinderopvang Mathil met ook locaties voor dagopvang, buitenschoolse opvang en peuteropvang. Naast de vestigingen in Rouveen, Nieuwleusen en Staphorst zijn daar recent een peutergroep en een groep voor buitenschoolse opvang in basisschool Het Kompas in Nieuwleusen bijgekomen en is ook een groep voor buitenschoolse opvang in basisschool De Vuursteen (voorheen De Uitleg) geopend. ‘’Maar opvang via een gastouder is wat anders dan op een kinderdagverblijf. Ouders kunnen zelf kiezen wat het beste bij hun situatie past. Het is fijn dat we beide smaken kunnen aanbieden. Sinds de overname van Gastouderbureau Dalfsen in januari 2018 kunnen we dit doen in de wijde omtrek van de regio Noord-West Overijssel.’’

Gastouder kan men niet zomaar worden. Janita vertelt dat je minimaal diploma Zorg en Welzijn niveau 2 (of daaraan gelijk gesteld) moet hebben voordat je gastouder kan worden. ‘’Ook een diploma kinder-EHBO is verplicht en het moet uiteraard een kindvriendelijke en veilige woning zijn. Geïnteresseerden mogen contact opnemen om te kijken of het gastouderschap iets voor hen is, we kennen onder andere een vergoedingsregeling voor het behalen van een diploma waardoor we gastouders goed op weg helpen.’’

Janita kijkt met een blij gevoel terug op 12,5 jaar Gastouderbureau Mathil waarmee zij voor veel gezinnen de opvang mocht verzorgen. Binnenkort zullen ook de gastouders in het zonnetje worden gezet vanwege het koperen jubileum.

We helpen je graag!

Kun je niet vinden wat je zoekt of heb je misschien een vraag naar aanleiding van wat je leest? Neem dan contact met ons op, we helpen graag!