Aanpassing RIVM advies verkouden kinderen 0 tot 6 jaar

door | 17 juni 2020

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) past de richtlijn voor neusverkouden kinderen aan, waardoor kinderen tot zes jaar met een snotneus niet meer thuis moeten blijven van school of de opvang. Dat heeft het RIVM dinsdagavond 16 juni jl. bevestigd.

Het exacte advies luidt als volgt: ”Kinderen van 0 tot 4 jaar met neusverkoudheid ZONDER KOORTS mogen naar het kinderdagverblijf, behalve als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde COVID-19 infectie. Ditzelfde geldt ook voor kinderen van 4 tot 6 jaar die in groep 1 of 2 van de basisschool zitten en bij neusverkoudheid ZONDER KOORTS naar school mogen.”

Jonge kinderen zijn veelvuldig neusverkouden en worden nu veelvuldig geweerd omdat neusverkoudheid een symptoom van COVID-19 kan zijn. Bij kinderen verloopt COVID-19 echter niet ernstig en hun rol in de verspreiding van COVID-19 lijkt beperkt te zijn. Daarnaast is op dit moment de aanwezigheid van COVID-19 in Nederland laag. Sinds 1 juni jl. zijn er ongeveer 3500 kinderen van 0 tot 6 jaar getest op COVID-19 waarvan 0,5% positief was. Bij een goede bron- en contactopsporing wordt het bij de huidige lage aanwezigheid van COVID-19 niet nodig geacht om alle kinderen van 0 tot 6 jaar met neusverkoudheid te weren.

Bronnen: RIVM & Brancheorganisatie Kinderopvang

We helpen je graag!

Kun je niet vinden wat je zoekt of heb je misschien een vraag naar aanleiding van wat je leest? Neem dan contact met ons op, we helpen graag!