Kieskeurigheid bij peuters genetisch bepaald

door | 29 januari 2020

Kieskeurigheid en het niet willen proberen van nieuw voedsel bij peuters zit deels in de genen. Genen spelen dan ook een grotere rol bij moeilijk eetgedrag dan de opvoeding, aldus onderzoekers van University College Londen. De Britten zochten de oorzaken van twee gedragingen, die vaak samengaan: kieskeurigheid (weinig soorten voedsel willen eten) en voedselneofobie (geen onbekend voedsel willen proberen). De wetenschappers stelden vast dat afwijkingen in kieskeurigheid even sterk beinvloed werden door genen als door de omgeving. De precieze resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry. 

Onderzoeksleider Andrea Smith concludeert dat ouders zich niet geheel verantwoordelijk hoeven te voelen voor het moeilijke eetgedrag van hun kinderen. ”Onze resultaten zijn wellicht een opluchting voor ouders die zich schuldig voelen over de kieskeurigheid van hun kinderen. Het besef dat deze eigenschap aangeboren is, kan dit schuldgevoel verminderen”, aldus Smith. Smith benadrukt dat de bevindingen ouders niet ontslaan van alle verantwoordelijkheid. Eetgedrag is met goede voeding wel veranderbaar.

Bron: Kinderopvangtotaal

We helpen je graag!

Kun je niet vinden wat je zoekt of heb je misschien een vraag naar aanleiding van wat je leest? Neem dan contact met ons op, we helpen graag!